Tudtad?
2009.04.14. 18:43

Hiába, az ember az ízeké. Na de biztos vagy benne, hogy mit is eszel?
Legtöbben nem tudják, hogy épp mi folyik odabenn, mit mikortól szabad, hogyan tároljunk élelmiszert ilyenek. Készítettünk egy vázlatot, hogy te se maradj le.
Tehát, tudtad, hogy…
…10 éves gyermeknek kétszer annyi fehérjére van szüksége, mint egy felnőttnek
…a testsúly minél nagyobb, annál több kell a sejtek ellátásához
…a fehérjék építőanyagok, a test életfunkcióhoz szükséges anyagok képzését szolgálják
-> csak hosszan tartó éhezéskor, különleges igénybevétel esetén termelnek energiát.
… a test nem tartalékol fehérjét.
… az emberi szervezet képes az összes számára szükséges zsírsav előállítására, kivéve a linolsavat
A helyes élelmiszertárolás szempontjai:
- Kerüljük a meleget, a nedvességet, az erős fényt.
- A hűvös, száraz, levegős, sötét fagybiztos helyszín az ideális.
- Az élelmiszerek csomagolása legyen légáteresztő.
- A konzervdobozokat vonjuk be savmentes ásványi olajjal, hogy ne rozsdásodjanak.
- Ne legyen szükséges energia a tároláshoz (pl. hűtőszekrény).
|